Kosmetyki z mocznikiem – tego mogłaś o nich nie wiedzieć

Jeśli szukasz perfekcyjnie nawilżającej substancji, która odnawia naskórek i silnie regeneruje – z pewnością polubisz efekty, jakie dają kuracje do twarzy i ciałą z mocznikiem. Czy już o nim słyszałaś? Sprawdź, jak działa mocznik w kosmetykach i jakie efekty możesz uzyskać włączając go do codziennej pielęgnacji.

Co to jest mocznik?

W 1828 r. chemik Friedrich Wöhler wyizolował mocznik na drodze reakcji chemicznej z cyjanianu amonu. To biały, bezzapachowy i krystaliczny proszek, który rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Do celów kosmetycznych pozyskuje się go z amoniaku i dwutlenku węgla. Warto wiedzieć, że nazwa ”mocznik” jest określeniem potocznym – dla chemików i kosmetologów jest to diamid kwasu węglowego, czyli karbamid.
W składach INCI mocznik widnieje pod terminami: urea, isourea, carbamide, carbonyl diamide

Mocznik występuje w naszym organizmie i ma doskonały wpływ na skórę.
Do produkcji preparatów kosmetycznych używa się sztucznie wytworzonego odpowiednika. Powstają wówczas bezbarwne i bezwonne kryształki o cennych właściwościach.

Organiczny mocznik kojarzy się dość niechlubnie: powstaje w wątrobie jako efekt uboczny przemiany białek, zaś wydala go zarówno razem z moczem, jak i potem. Jest to bardzo potrzebny składnik: nawilża, uelastycznia i wygładza. Jego brak prowadzi do poważnych zmian w kondycji naskórka.

Mocznik – zastosowanie w kosmetyce

Mocznik jest humektantem, czyli substancją o zdolności pochłaniania wody. To jeden ze składników odpowiedzialnych za prawidłowe nawilżenie skóry. Należy do grupy substancji określanych jako NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Urea stanowi około 1% masy naskórka, a w NMF jest go nawet około 7%.
Mocznik dba o to, by proces ucieczki wody ze skóry nie odbywał się zbyt szybko, i aby naskórek miał dobrą szczelność. Jego ilość w NMF wraz z wiekiem obniża się – u kobiety po 70-tce mocznika jest niemal osiem razy mniej niż u trzydziestolatki.

Mocznik: stężenia w kosmetykach

  • 2 % – nasila regenerację naskórka i przyspiesza podziały komórek w warstwie ziarnistej skóry. Taka ilość mocznika jest stosowana w kremach nawilżających i regenerujących.
  • 3-10 % – zwiększa ilość wody w warstwie rogowej naskórka, nawilża i zmiękcza. Wykorzystywany jest m.in. w preparatach do stóp.
  • 10 % – działa antybakteryjnie iw takiej ilości stosuje się go w tonikach do skóry trądzikowej.
  • 10-30 % – rozrywa wiązania wodorowe keratyny, nasilając przepuszczalność i chłonność naskórka. Zmiękcza skórę i ułatwia wnikanie w głąb substancji aktywnych kosmetyków lub leków.
  • 30-40 % – takie stężenie mocznika jest idealne do peelingów i innych kuracji złuszczających.
  • 40-50 % i więcej – bardzo silnie złuszcza, i w takim stężeniu jest stosowany głównie przez dermatologów, przy poważnych skórnych dolegliwościach typu AZS.

Właściwości kosmetyczne mocznika

Skóra tłusta, trądzikowa, chorobowo zmieniona

Mocznik nadaje się praktycznie do każdego rodzaju skóry, w tym tłustej i problematycznej, z widocznymi niedoskonałościami. To dobre rozwiązanie dla osób borykających się z grzybicą lub łuszczycą. Ma działanie antybakteryjne i właśnie dlatego jest chętnie stosowany w tonikach do cery trądzikowej i antyseptycznych produktach do kąpieli. Ułatwia specjalistycznym lekom przedostanie się do głębszych warstw skóry. Ponadto mocznik to świetny eksfoliant: skutecznie złuszcza chory naskórek.

Skóra sucha i bardzo sucha

Mocznik pomoże Ci wygrać walkę z szorstkimi jak tarka łokciami, kolanami i piętami: silnie nawilża i regeneruje nadwątloną strukturę skóry. W rekordowym czasie pomaga pozbyć się podrażnień i likwiduje suchość skóry, ponieważ ma moc przyciągania cząsteczek wody i zatrzymywania ich przy sobie.

Skóra wrażliwa, alergiczna, podrażniona

Mocznik to ukojenie po nieudanej depilacji czy goleniu. Zapobiega on wrastaniu włosków w skórę, zmiękcza i wygładza ciało. Łagodzi dolegliwości związane z odrastaniem włosów i udaremnia zapalenie mieszków, zwłaszcza w okolicach bikini.

Mocznik a rozstępy skórne

Skutecznie pomaga pozbyć się rozstępów, zwłaszcza świeżych i zmniejsza widoczność starych blizn.
Ponadto mocznik skutecznie wygładza i uelastycznia skórę poprzez jej intensywne nawilżenie, przyspieszając regenerację naskórka.

Dlaczego warto kupować kosmetyki z mocznikiem?

Produkty z mocznikiem nie są drogie, a w dodatku jako jedne z nielicznych tak skutecznie zapobiegają przesuszaniu naskórka. Są one szczególnie pomocne w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, atopowe, nadmiernie łuszczącej się. Nie tylko nawilżają, lecz również złuszczają martwy naskórek i wygładzają go, a także doskonale odbudowują i wzmacniają barierę ochronną skóry. Mocznik poprawia kondycję skóry w bardzo krótkim czasie. Stężenie mocznika w kosmetyku ma wpływ na jego właściwości. Spektrum działania mocznika jest zatem ogromne i bardzo różnorodne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *