Mocznik w kosmetyce. Czym jest i jakie ma właściwości?

Często słyszymy, że kosmetyki z mocznikiem są dobre i warto je stosować. Z tym że większość z nas nie do końca wie, czym jest mocznik. Poznaj ciekawostki na temat tego składnika i dowiedz się, jakie właściwości kosmetyczne ma mocznik!

mocznik.jpg

O działaniu mocznika wiemy już od setek lat, ale dopiero niedawno zaczęliśmy tak intensywnie wykorzystywać go w kosmetyce.

Czym jest mocznik?

Mocznik występuje naturalnie w naszym organizmie – jest produktem ubocznym przemiany białek, który wydalamy raz z moczem (prawdopodobnie stąd podobieństwo w nazwach) oraz potem.

Znajduje się także w skórze, w której jest głównymi składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego (NMF). Można więcej powiedzieć, że jest to nasz naturalny humektant: składnik odpowiadający za właściwe nawilżenie skóry.

Mocznik syntetyczny

Mocznik, który znajdujemy w składzie kosmetyków, to oczywiście syntetyczna wersja tej składnika. Właśnie tak potocznie nazywa się diamid kwasu węglowego, nazywany inaczej karbamidem. Po raz pierwszy wyizolował go w 1828 r. pewien niemiecki chemik o imieniu Friedrich.

Mocznik jest nietoksyczny i nie wywołuje reakcji alergicznych, dlatego można stosować go bez ograniczeń. Pozyskuje się go z amoniaków i dwutlenku węgla. Ta syntetyczna wersja mocznika ma postać białego, bezzapachowego proszku.

Czy mocznik jest nam potrzebny?

Bardzo! To składnik, który naturalnie występuje w naszej skórze. Powinno być go około 7% wśród innych substancji odpowiadających za nawilżenie skóry. Jego nadmierna utrata może spowodować odwodnienie skóry.

Przy czym warto pamiętać, że wraz z wiekiem ilość naturalnego mocznika się zmniejsza. To oznacza, że o ile 20-latka może mieć jeszcze dobrze nawodnioną skórę, o tyle wraz z upływem lat potrzebne jest wsparcie z zewnątrz, bo pojawiają się niedobory tego składnika.

Mocznik – właściwości i działanie

To jeden z najlepszych środków nawilżających, których możemy używać w kosmetyce. Działa jak gąbka, magazynując wodę w najgłębszych warstwach skóry. Ale nie tylko zatrzymuje wodę i zapobiega jej utracie!

Łagodzi również podrażnienia i wspomaga leczenie różnego rodzaju chorób skórnych np. łuszczycy, AZS. To możliwe dzięki działaniu antyseptycznemu i złuszczającemu, co sprzyja np. gojeniu się ran. Nic dziwnego, że mocznik bywa czasami nazywany opatrunkiem dla podrażnionej skóry.

Mocznik w kosmetyce

Zastosowanie mocznika jest dziś naprawdę bardzo szerokie. To składnik większości kremów (do rąk, stóp, twarzy), balsamów do ciała, toników, szamponów i odżywek do włosów, a nawet past do zębów!

Choć warto wiedzieć, że pierwszy krem z mocznikiem powstał dopiero pod koniec II wojny światowej. Dopiero od niedawna mocznik jest składnikiem kosmetycznym wykorzystywanym na taką skalę.

Komu przyda się mocznik?

Po kosmetyki z mocznikiem powinny sięgać przede wszystkim osoby o skórze bardzo suchej, której prawidłowy poziom nawilżenia jest trudny do utrzymania innymi sposobami. Również osoby, które mają skórę problematyczną, atopową, łuszczącą się, podrażnioną – w tym przypadku mocznik nie tylko nawilży, ale też przyniesie ukojenie i wesprze regenerację.

Warto sięgać po kremy z mocznikiem zamiast maślanki, którą stosujemy po opalaniu. Mocznik to składnik, który uratuje skórę zniszczoną nierozważnym, zbyt długim opalaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *