Pielęgnacja o zapachu Prowansji – olejek lawendowy w kosmetyce

Jest dumą francuzów. Barwi efektownym fioletem rozległe pola Prowansji, roztacza intensywny, kojący zapach. Lawenda: cudowna i wyjątkowa roślina o uroczych fioletowych kwiatach to istny cud natury, który w dodatku ma niepowtarzalne właściwości kosmetyczne. Warto poznać i docenić jej działanie, ponieważ w świecie kosmetycznym lawenda nie ma sobie równych.

Już w starożytności lawenda była cenionym surowcem. Wykorzystywano ją do leczenia schorzeń, aromatyzowania kąpieli oraz perfumowania ubrań. Dziś stosuje się ją na szeroką skalę w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a nawet spożywczym.
W kosmetyce najpopularniejszą częścią rośliny są kwiaty oraz olejek eteryczny pozyskiwany z lawendy wąskolistnej (Lavandula Angustifolia). Jest on cennym składnikiem pozyskiwanym z kwiatów. Olejek eteryczny w stężeniu do 3 %. Zawiera szereg aktywnych składników, m.in.: octan linalolu, linalol, lawendulol, ocymeny, octan lawendulolu, β-linalol, geraniol, garbniki, związki trójterpenowe, flawonoidy, fitosterole, kumaryny i fenolokwasy.

Działanie kosmetyczne lawendy

W kosmetyce wykorzystuje się olejek pozyskiwany z lawendy wąskolistnej. Jej główny rejon uprawy to basen Morza Śródziemnego, zwłaszcza Prowansja oraz chorwacka wyspa Hvar. Lawendę w postaci olejku wykorzystuje się w aromaterapii oraz zabiegach spa. Jest ceniona za właściwości przeciwbólowe, odkażające i antydepresyjne.

Olejek eteryczny z lawendy najczęściej jest również powszechnie stosowany w celach aromaterapeutycznych do kąpieli oraz masaży (stanowi idealne połączenie z olejem roślinnym np. arganowym), oraz do nadawania kosmetykom zapachu (kremy, mydła, balsamy). Lawenda ma przyjemny, relaksujący zapach, który działa uspokajająco i wyciszająco, dlatego pozyskany z niej olejek zaleca się przede wszystkim w stanach napięcia nerwowego, stresie, bólach głowy, bezsenności oraz depresji.
Odpręża i relaksuje ciało oraz umysł. Z powodzeniem stosuje się go w przemyśle perfumeryjnym jako jeden ze składników wód perfumowanych, toaletowych i kolońskich.

Olejek lawendowy ma również szerokie zastosowanie w pielęgnacji twarzy, ponieważ nadaje się do różnych typów cer.
Jest doskonały do skóry dojrzałej, ponieważ ma działanie regenerujące, wygładzające oraz antyoksydacyjne. Jego właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne są wykorzystywane w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej, gdyż olejek dodatkowo hamuje nadmierne wydzielanie sebum i zwęża ujścia gruczołów łojowych, a także przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych.

Lawenda świetnie sprawdza się też w produktach przeciwobrzękowych, np. kremach pod oczy: zmniejsza zasinienia i obrzęki. Olejek lawendowy znalazł zastosowanie w preparatach antycellulitowych: doskonale pobudza krążenie krwi i wspomaga przepływ limfy. Bardzo jest również dodawany do kosmetyków do pielęgnacji stóp, gdzie wykorzystuje się jego właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Lawenda zmniejsza wydzielanie potu i likwiduje nieprzyjemny zapach.

Olejek lawendowy jest również remedium na wypadanie włosów – stymuluje wzrost i wzmacnia cebulki, pobudzając je do pracy. Dodatkowo używa się go w szamponach do włosów przetłuszczających się, gdyż zmniejsza wydzielanie sebum.

Lawenda to idealny kosmetyk na wakacje, ponieważ skutecznie odstrasza owady, a zastosowany miejscowo na ukąszenia działa łagodząco i przeciwobrzękowo.

Lawenda bardzo troskliwie obchodzi się z delikatnym i wrażliwym naskórkiem skłonnym do podrażnień. Warto spróbować działania żelu pod prysznic czy płynu do kąpieli, z domieszką lawendy.Nic nie równa się też z naturalnym fioletowym mydłem, które wspaniale pielęgnuje i nawilża ciało, a jego zapach koi nerwy i działa na zmysły.

Lawendowe kosmetyki – domowe przepisy DIY
Przepis na tonik z lawendy dla cery tłustej i trądzikowej

Szklankę suszonych kwiatów lawendy zalej 0,5 litra gorącej wody.
Po wystygnięciu odcedź kwiaty, a wywar przelej do szklanej buteleczki. Trzymaj tonik w lodówce, aby dłużej zachował świeżość. Jeśli zobaczysz, że stał się mętny lub zjełczały – zaparz nowy lawendowy napar.

Przepis na olejek lawendowy – olejek do kąpieli, masażu, pielęgnacji

Co prawda nie jest to klasyczny olejek eteryczny, ale ma wiele cennych właściwości lawendy.

Włóż do słoika szklankę suszonych kwiatów lawendy.
Podgrzej olej migdałowy lub arganowy i wlej do słoika z lawendą (olejku musi być tyle, by przykrył kwiaty). Teraz potrzeba odrobiny cierpliwości: słoik powinien leżeć w zacienionym miejscu przez co najmniej miesiąc.
Przecedź miksturę i przelej olej do ciemnej butelki. Wykorzystuj do masażu, kąpieli, jako balsam lub serum do twarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *