Dotychczas, w trosce o zdrową cerę, eliminowano określone produkty z diety, tymczasem teraz lepiej skupić się na włączaniu do niej takich pokarmów, które poprawią wygląd skóry. Nawilżenie, opóźnienie procesów fotostarzenia, zwalczenie trądziku ‒ wszystko to może spowodować odpowiednia dieta. Jaka? Oto domowe, a konkretnie kuchenne, sposoby na zdrową cerę.
Co warto jeść, aby wyglądać kwitnąco?
O to produkty warto wzbogacić swój jadłospis:
- Łosoś atlantycki
Było idealnie, gdyby pochodził z dzikiej hodowli. Łosoś zawiera bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin: A, D i E. Kwas DHA, jeden z kwasów omega-3, opóźnia powstawanie zmarszczek, a tym samym sprawia, że skóra dłużej pozostaje gładka i napięta. Z kolei kwas alfa-linolenowy i gamma-linolenowy nawilżają skórę. Witaminy A, D i E to przeciwutleniacze, które hamują procesy fotostarzenia skóry i regenerują ją. - Olej lniany
To bogate źródło kwasów omega-3, a zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego, omega-6 i omega-9 oraz witaminy E. Olej lniany można spożywać na zimno, między innymi jako dodatek do sałatek i kanapek. Należy spożywać od dwóch do sześciu łyżek dziennie. Po olej lniany powinni sięgać zwłaszcza wegetarianie i weganie. - Marchewka
Morele, jarmuż, szpinak, a zwłaszcza marchewka to źródła beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a także skórę przed działaniem promieni UV (przy okazji przedłuża trwałość opalenizny). Ponadto beta-karoten stymuluje produkcję włókien kolagenowych, a tym samym opóźnia powstawanie zmarszczek. Ponieważ normalizuje wydzielanie sebum, poprawia kondycję skóry trądzikowej. - Natka pietruszki
Ona także, obok oleju lnianego, stanowi bardzo ważny element diety wegetarian i wegan oraz osób, które jedzą małe ilości mięsa. Sekret natki pietruszki tkwi w żelazie i cynku, których niedobór prowadzi do utraty jędrności skóry, rozwoju trądziku i nadczynności gruczołów łojowych. Co jeszcze? Witamina C. Ona nie tylko poprawia przyswajalność żelaza, lecz także ma działanie przeciwzmarszczkowe. - Pomidory
Pomidory zawierają likopen ‒ kolejny przeciwutleniacz, który dzięki temu, że zapewnia skórze ochronę przeciwsłoneczną, opóźnia procesy starzenia związane z nadmierną ekspozycję na promienie UV. Ponadto poprawia kondycję cery trądzikowej, ponieważ wykazuje właściwości przeciwzapalne. Jakby tego było mało, dowiedziono, że regularne spożywanie pomidorów prowadzi do wzrostu poziomu prokolagenu, który zapewnia skórze jędrność. - Zielona herbata
Zawiera polifenole oraz witaminy A, C i E, które pozwalają dłużej cieszyć się młodą skórą. Z kolei dzięki właściwościom przeciwzapalnym rozwiązują lub przynajmniej ograniczają problem trądziku. - Płatki drożdżowe
Bogate źródło witamin z grupy B, które nawilżają skórę i regenerują naskórek. Ponadto zawierają cenne minerały: żelazo, cynk i potas. - Woda
Tego, wydawać by się mogło, tłumaczyć nie trzeba, ale jednak nie dla wszystkich to takie oczywiste. Skóra nie jest dostatecznie nawilżona właśnie przez niedobór wody, dlatego nawet najlepsza pielęgnacja nawadniająca nie będzie wystarczająca, jeżeli zapomnimy o czynności tak prozaicznej, jak picie wody.
Dodaj komentarz