W pielęgnacji włosów bardzo ważna jest równowaga pomiędzy stosowanymi składnikami. Najważniejszymi są trzy substancje, które występują w szamponach, maskach, odżywkach i innych kosmetykach przeznaczonych do pasemek. A są to proteiny, emolienty i humektanty. Jak stosować je poprawnie?
Równowaga PEH: proteiny
1. Czym są proteiny?
Ludzkie włosy zbudowane są z aminokwasów. Podobnie jak proteiny, czyli białka proste. Ich zadaniem jest uzupełnianie struktury włosa, dzięki czemu pasemka nie są kruche i łamliwe. Proteiny świetnie oddziałują na włosy z naturalną tendencją do falowania lub kręcenia, bo jeszcze bardziej podkreślają ich skręt.
Proteiny dzieli się na dwie grupy ze względu na wielkość cząsteczek. Mamy zatem:
- aminokwasy – najmniejsze cząsteczki, są to na przykład arginina i l-cysteina;
- proteiny małocząsteczkowe – przenikają w głąb włosa, zalicza się tu między innymi keratynę, elastynę, kolagen, jedwab;
- proteiny wielkocząsteczkowe – działają na powierzchni włosa, znajdują się w produktach spożywczych: żółtku jaj, kefirze, jogurcie i żelatynie.
2. Proteiny – stosowanie
Częstotliwość stosowania protein zależy od porowatości włosów. Włosy niskoporowate gorzej reagują na proteiny – tracą przez nie objętość. Włosy wysokoporowate zaś trudno rozczesać, puszą się i elektryzują. Zastosowanie protein powinno rozwiązać ten problem. Przyjmuje się, że proteiny włosom należy dostarczać 2 lub 3 razy w miesiącu. Jeżeli zwiększymy częstotliwość, to pasemka staną się łamliwe i suche, a nam będzie je trudno rozczesać.
3. Rodzaje protein
Najpopularniejsze proteiny znajdziemy w maskach i odżywkach. Zalicza się do nich: keratynę, kolagen, jedwab, elastynę oraz proteiny pszenicy i kukurydzy.
Równowaga PEH: emolienty
1. Czym są emolienty?
Emolienty to substancje natłuszczające, chroniące włosy przed utratą wilgoci, zatrzymujące wilgoć i tworzące na ich powierzchni ochronną warstwę. Ich działanie polega na blokowaniu w skórze kanałów, którymi woda mogłaby przedostać się na zewnątrz. W składzie emolientów znajdują się najczęściej kwasy hydrofilowe i tłuszcze.
2. Jak stosować emolienty?
Stosowanie emolientów powinno być dostosowane do kondycji, w której znajdują się włosy. Odpowiednie używanie tych substancji gwarantuje wygładzenie, łatwość szczotkowania i nabłyszczenie. Zaleca się stosowanie emolientów jako uzupełnienie humektantów w bardzo suche lub wilgotne dni. Jednak zbyt częste używanie tych składników sprawi, że włosy będą wyglądały na przetłuszczone. A włosy pozbawione emolientów elektryzują i puszą się.
3. Rodzaje emolientów
Czy wiesz, że emolienty znajdują się zarówno w kosmetykach, jak i w żywności? Są na przykład w oleju słonecznikowym, oleju z oliwek i smalcu. Emolientami są między innymi: olej kokosowy i arganowy, masło shea, silikony, parafina.
Równowaga PEH: humektanty
1. Czym są humektanty?
Humektanty są substancjami higroskopijnymi, które przyciągają wodę, wchłaniają ją z otoczenia i magazynują we włosach. Jeśli jednak nie dostaną odpowiedniej ilości wody, to zaczną pobierać ją ze skóry i pasemek, co doprowadzi do ich przesuszenia. Z tego powodu humektanty należy stosować wraz z emolientami, które zabezpieczają przed utratą wilgoci.
2. Jak stosować humektanty?
Stosowanie humektantów uzależnione jest od wilgotności powietrza. Jeżeli dzień jest deszczowy i mglisty, to należy zmniejszyć ilość tych substancji, bo w przeciwnym wypadku łuski włosowe się otworzą, a włosy będą nieestetycznie wyglądały. Podczas bardzo suchych dni sytuacja powtórzy się – włosy będą pobierać wodę z otoczenia. Humektanty najlepiej więc stosować wtedy, gdy na dworze panuje umiarkowana temperatura.
3. Rodzaje humektantów
Humektanty zazwyczaj znajdują się w maskach i odżywkach. Zaliczamy do nich między innymi: mocznik, kwas hialuronowy, d-pantenol, gliceryna, aloes, mleczan sodu.
Dodaj komentarz